Feestdagenmix!

Recepten-Verjaardag

Verjaardag is DE dag om je geliefde eens lekker
te verwennen.
En uit eten gaan is natuurlijk wel erg leuk, maar
zelf een lekkere maaltijd op tafel zetten is misschien
nog wel veel leuker
Steek een paar kaarsen aan.....zet een vaasje met een rode roos op tafel en natuurlijk een rustig muziekje.
Wat moet je nou maken op zo'n bijzondere dag als  een verjaardag , Succes
 
 
 

Geflambeerde bananen (4 Pers.)
IngrediŽnten:
1 eetlepel geschaafde amandelen
2 eetlepels zure room
2 eetlepels yoghurt
1 dl sinaasappelsap
4 stevige bananen
15 gram margarine
75 gram suiker
1 eetlepel citroensap
Ĺ dl rum

Bereidingswijze:
Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin en laat ze afkoelen.
Maak een sausje van de zure room, de yoghurt en 1 eetlepel sinaasappelsap.
Pel de bananen en halveer ze in de lengte.
Verwarm op klein vuur in de koekenpan de margarine met de suiker, het citroensap en de helft van het sinaasappelsap tot de suiker is gesmolten en lichtbruin gaat kleuren. Roer de rest van het sinaasappelsap erdoor.
Leg de bananen erin en smoor ze Ī 5 minuten tot ze warm zijn.
Giet de rum over de bananen en neem de pan van het vuur. Doe een eventuele afzuigkap uit!
Steek de rum aan en laat het even branden.
Verdeel de bananen over 4 bordjes, schep het sausje er over en garneer met de amandelen.

 

Abraham
IngrediŽnten:
600 gram patentbloem
Ĺ zakje bakpoeder (8 gram)
300 gram bruine basterdsuiker
20 gram speculaaskruiden
een snufje zout
300 gram boter uit de koeling
Ĺ deciliter melk
250 gram amandelspijs
50 gram gehakte walnoten
enkele hele blanke amandelen
1 ei
100 gram poedersuiker
2 groene bigarreaux
Bovenstaande hoeveelheden zijn genoeg voor een Abraham van ca. 40 cm. grootte.
Bereidingswijze;
Zeef de bloem met het bakpoeder, de basterdsuiker, de kruiden en een snufje zout in een grote ronde kom. Snijdt de boter er met twee messen door tot er nog slechts kleine stukjes over zijn en kneedt het geheel daarna met koude handen tot een soepel deeg. Laat dat deeg afgedekt op een koele plaats 12 uur rusten.

Deel het deeg in tweeŽn. Strooi wat bloem op uw werkblad en rol het deeg uit tot twee lappen waaruit u met behulp van een papieren mal twee gelijke abrahamvormen snijdt. Verdeel de amandelspijs over ťťn van de twee lappen deeg, maar laat een rand van een centimeter vrij. Druk de gehakte noten in de spijs. Bevochtig de vrijgehouden deegrand met wat water en leg er dan de tweede lap deeg bovenop. Druk de rand goed vast. Versier de pop met de amandelen. Vergeet de neus niet. Klop het ei los en bestrijk de pop hiermee. Verwarm de oven op 175 graden Celsius en bak de pop in veertig minuten bruin en gaar. Laat de Abraham daarna, eventueel op een rooster afkoelen. Roer de poedersuiker met wat koud water tot een dik glazuur en versier hier de pop mee. Snijdt voor de ogen de bigarreaux doormidden en plak het ronde deel met wat glazuur vast.

 

 Koud buffet voor 12 personen
IngrediŽnten:
Parten meloen met rauwe ham
pastasalade met zalm*
maÔssalade met kaas*
aardappelsalade
groenteschotel
gerookte makreel
rolletjes vleeswaar
gekookte eieren op een bedje
broodjes en stokbrood
fruitsalade*

Bereidingswijze
Snijd 2 meloenen in smalle parten. Leg op de helft van de parten een opgerold half plakje rauwe ham.
Bedek een grote schaal met slabladen en schep er ca. 1Ĺ kg kant en klare aardappelsalade op. Garneer met plakjes augurk
Schik op een grote platte schaal 10 in parten gesneden tomaten, 2 in plakken gesneden komkommers, 2 bosjes gewassen radijs.
Maak 1 kleine gestoomde makreel schoon en verdeel hem in stukken.
Schik op een platte schaal plakjes opgerolde of dubbelgevouwen vleeswaren. Bijvoorbeeld 100 gram gekookte ham, 100 gram gebraden kipfilet, 100 gram rollade.
Voor vegetariŽrs is geschikt: schijf meloen, maÔssalade met kaas, aardappelsalade, groente, brood en eventueel parten gekookt ei. Kook een aantal eieren in 10 minuten hard. Pel ze en snijd ze in parten. Leg de parten met plukjes sterrenkers op een schaal.
Reken op 12 kleine broodjes en 2 stokbroden in plakjes of 4 stokbroden.
Plaats bij het buffet 2 sauzen. In de supermarkt is genoeg keuze. Denk aan een cocktailsaus en een chilisaus

 

MaÔssalade met kaas
IngrediŽnten:
500 gram maÔskorrels (3-4 blikjes)
1 rode paprika
8 sprieten bieslook
2 eetlepels olie
4 eetlepels azijn
1 eetlepel mosterd
peper, zout
200 gram zachte geitenkaas

Bereidingswijze:
Laat de maÔs uitlekken.
Maak de paprika schoon en snijd hem in piepkleine blokjes.
Was de bieslook en knip de sprieten klein.
Maak een dressing van de olie, de azijn, de mosterd, de bieslook, peper en zout. Meng de dressing met de blokjes paprika door de maÔs. Laat dit in de koelkast enkele uren intrekken.
Verkruimel de geitenkaas in stukjes en meng ze voorzichtig op het laatst door de salade.
 

 

Pastasalade met zalm
IngrediŽnten:
zout
500 gram pasta, bijv. strikjes
200 gram gerookte zalm
4 augurken
100 gram zure room
2 eetlepels slasaus
1 theelepel geraspte mierikswortel
peper
2 eetlepels dille (diepvries of vers)

Bereidingswijze
Breng een pan met water en zout aan de kook en kook hierin de pasta volgens de gebruiksaanwijzing net gaar.
Spoel de pasta in een vergiet met koud water af en laat het goed uitlekken.
Snijd de zalm in stukjes en de augurken in blokjes.
Maak een saus van de zure room, de slasaus, de geraspte mierikswortel, peper en de dille.
Meng alles voorzichtig door elkaar.
Tips:
1 Dit recept past goed bij een koud buffet voor ca. 12 personen. Andere geschikte gerechten daarbij: parten meloen met rauwe ham maÔssalade met kaas* aardappelsalade groenteschotel gerookte makreel rolletjes vleeswaar gekookte eieren broodjes en stokbrood fruitsalade* De recepten van de gerechten met * zijn ook te vinden in de Studentenkeuken.
2 Het halve recept met een tomatensalade is voor 4 personen geschikt als maaltijd.

 

 

Fruitsalade
IngrediŽnten:
1 citroen
Ī 4 eetlepels witte basterdsuiker
1 dl witte port
1 dl aardbeiensaus (flesje)
2 meloenen
4 kiwiís
2 appels
2 peren
250 gram aardbeien
2 perziken of nectarines

Bereidingswijze:
Was de citroen goed met warm water. Rasp wat van het buitenste deel van de schil. Pers de citroen uit.
Maak een saus van het citroensap, wat geraspte schil, de basterdsuiker, de port en de aardbeiensaus
Maak het fruit schoon. Snijd de meloenen, de appels, de peren en de perziken in blokjes. Halveer de kiwiís en snijd ze in plakken en halveer de aardbeien.
Meng alles voorzichtig door elkaar en laat de smaken minstens 1 uur afgedekt op een koele plaats intrekken.

Tips:
1 Vervang het zomerfruit door bijvoorbeeld abrikozen en perziken uit blik, appels, peren, parten sinaasappel en eventueel een verse ananas.

 
Ik zou het leuk vinden als u af en toe eens in mijn gastenboek schrijft.
Verder wens ik u veel plezier
 

Feestdagenmix.nl - Voor elke feestdag een nieuwe pagina! - Print gerust de teksten en plaatjes uit - Enne... vergeet niet in mijn gastenboek te schrijven!


Neem contact met mij op.

Schrijf in mijn gastenboek

Print deze pagina.