Moederdag!

 
Plaatjes -01

Plaatjes -02
 
Plaatjes -03

Kaarten versturen
 
Kleurplaten
 
recepten
 
Gedichten
 
 

 

 

Geschiedenis
De verering van moeders is een traditie die al duizenden jaren oud is en op de hele wereld voorkomt. De vroegste moederdagvieringen vonden waarschijnlijk plaats in het oude Griekenland, waar tijdens de lentevieringen Rhea, de moeder van de goden, werd vereerd.

Een modernere versie van moederdag komt uit Engeland rond 1600. In die tijd werkten veel vrouwen als bedienden bij de rijkere klasse in de stad. De meeste van deze banen waren in de grotere steden, ver van huis. Op 'Mothering Sunday' hadden de bedienden een dag vrij en werden ze aangemoedigd om naar huis te gaan en de dag met hun moeder te vieren. Een speciale 'Mothering Cake' werd door de bedienden aan hun familie gegeven om een extra feestelijk tintje aan het geheel te geven.

De eerste moederdag zoals we deze tegenwoordig kennen werd door een Amerikaanse vrouw ge´ntroduceerd. Moeder Jarvis stierf in 1906 op de tweede zondag in mei met haar dochter Anna Jarvis aan haar zijde. Op deze dag besloot Anna Jarvis dat ze ooit een evenement zou organiseren dat alle moeders zou eren.

In 1907 begon Anna Jarvis uit Philadelphia een campagne om een nationale Moederdag te introduceren. Zij haalde de dominee van haar kerk in West Virginia over om Moederdag te vieren op de tweede verjaardag van haar moeders overlijden, de tweede zondag in mei. Het initiatief werd zo goed ontvangen dat rond 1911 Moederdag in bijna iedere staat werd gevierd. In 1914 ging Anna Jarvis met haar idee naar de toenmalige president Woodrow Wilson, die moederdag tot een nationale feestdag uitriep. Sinds dat jaar wordt iedere tweede zondag in mei moederdag gevierd. 

 

 

Feestdagenmix.nl - Voor elke dag een nieuw gerecht! - Print uw favoriete recept uit - Enne... vergeet niet in mijn gastenboek te schrijven!


Neem contact met mij op.

Schrijf in mijn gastenboek

Print deze pagina.